mondkapje zorg

Oproep tot doneren mondkapjes

Vanwege het schrijnende tekort aan mondkapjes in de zorg roept Metaalunielid ATV Springs Almere/Merwede Springs De Meern andere mkb-metaalbedrijven op mondkapjes te doneren aan ziekenhuizen en huisartsenposten. Zelf doet het met een donatie van 400 mondkapjes die voldoen aan de FFP2 norm een flinke duit in de zak. Maar zo constateert het bedrijf zelf: dit aantal is helaas een druppel op de gloeiende plaat.

Volgens Willem Jan en Theo van den Heuvel van de twee bedrijven zijn mondkapjes op rantsoen in ziekenhuizen. “Mensen in de zorg zijn momenteel de onmisbare schakel in de strijd tegen dit verschrikkelijke virus. De gezondheid van deze mensen is dan ook topprioriteit. Het hebben van voldoende mondkapjes is van levensbelang voor uiteindelijk alle Nederlanders. Binnen Merwede gebruiken wij mondkapjes met de FFP2 norm voor het reinigen van onze spuitcabines. Wij hebben er momenteel 500 stuks op voorraad en gebruiken er hooguit 10 per week. Wij gaan dan ook minimaal 400 mondkapjes doneren aan het ziekenhuis / huisartsenpost.”

Naast de zorgplicht die het bedrijf heeft voor het eigen personeel vinden Willem Jan en Theo namelijk dat Merwede Springs en ATV Springs oog voor de maatschappelijke zorg moet hebben. “Ondanks alle onzekerheden die wij als bedrijven momenteel voelen, staat de gezondheid van alle Nederlanders voorop. Zoals de premier gisteren sprak in zijn speech en wij citeren, ‘De opgave waar we voor staan is heel groot en we moeten dit echt met 17 miljoen mensen doen. Samen komen we deze moeilijke periode te boven. Let een beetje op elkaar’, hebben wij als bedrijven een morele plicht om hieraan bij te dragen.”

Waarom FFP2
Het idee is om andere bedrijven binnen de metaalsector te bewegen om overtollige voorraad van nieuwe mondkapjes met minimaal de FFP2 norm te doneren aan ziekenhuizen en huisartsenposten in de buurt. Begin februari publiceerde de NVVK Vakgroep PBM informatie over de eisen die moeten worden gesteld aan mondmaskers die bescherming geven tegen het coronavirus. Ook dit stuk laat er geen twijfel over bestaan: gewone mondmaskers geven geen of onvoldoende bescherming. Filterende gelaatsmaskers moeten voldoen aan de EU norm NEN-EN 149:2001+A1:2009, minimaal type FFP2 of bij voorkeur FFP3. Personen die mogelijk virulent zijn, kunnen het beste een chirurgisch masker gebruiken. Deze mondmaskers moeten voldoen aan de norm NEN-EN 14683:2019+C1:2019, type IIR (niet vochtdoorlatend).

https://bit.ly/2Uf4gOq